Anna Olson

Dip ze słodkiej cebuli z warzywami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Dip ze słodkiej cebuli z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Dip

1 duża cebula cukrowa

2 łyżki oliwy

1 łyżka syropu klonowego

170 g świeżego koziego twarogu

85 g fety

½ szklanki śmietany kremówki

sól i pieprz



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki, nie odcinając nasady korzeni, która łączy wszystkie warstwy. Włóż cebulę do naczynia żaroodpornego, posmaruj oliwą i syropem klonowym. Piecz 30-40 min, aż cebula zrumieni się i zmięknie, a następnie ostudź. Odetnij nasadę korzeni i zmiel cebulę w malakserze. Dodaj owczy ser i fetę i zmiel na gładką masę. Dodaj kremówkę i dopraw do smaku. Przechowuj dip w lodówce do czasu podania. Podawaj z półmiskiem warzyw: blanszowanymi szparagami, pokrojonym w piórka fenkułem, blanszowaną zieloną fasolką szparagową, młodymi ziemniakami, małymi, przekrojonymi na połówki patisonami, młodą marchewką (obraną), pomidorkami koktajlowymi, itd.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.