Emeril Lagasse

Dip z karczochów i koziego sera z grzankami


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dip z karczochów i koziego sera z grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka odcedzonych serc karczochów

500 g koziego sera (np. Montrachet)

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

¾ łyżeczki posiekanego czosnku

½ pieczonej czerwonej papryki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanych liści bazylii

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu

¼ łyżeczki płatków chili

grzanki z bagietki (przepis poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Do malaksera przełożyć serca karczochów, kozi ser, oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, czosnek, pieczoną paprykę, natkę pietruszki, szczypiorek, bazylię, sól, pieprz i płatki chili. Miksować do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przełożyć do miseczki. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Podawać z grzankami z bagietki.

powrót

Podobne przepisy

Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.