Emeril Lagasse

Dip z białej fasoli i pieczonego czosnku


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Dip z białej fasoli i pieczonego czosnku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki ugotowanej i odcedzonej białej fasoli

1 główka pieczonego czosnku

ząbki powinny być obrane ze skórki

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki mieszanki świeżych ziół: tymianku

majeranku

oregano i rozmarynu

1 ¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

½ łyżeczki czerwonego octu winnego

3 łyżki startego parmezanu do przybrania

sól morska do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Do malaksera przełożyć fasolę, pieczony czosnek, oliwę z oliwek, zioła, sól, czarny pieprz, pieprz kajeński i ocet. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby czynność na chwilę przerwać i zebrać fasolę ze ścianek malaksera. Jeśli dip wydaje się zbyt gęsty należy dodać do niego odrobinę bulionu drobiowego lub wody. Przenieść na patelnię i lekko podgrzać (dip można również podać w temperaturze pokojowej). Przenieść do płaskiej miski. Przystroić parmezanem, solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.