Jacques Pépin

Dip z bazylii i sera


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dip z bazylii i sera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 1 szklanka





Przygotowanie

Wrzucić 3 szklanki (luźno włożonych), opłukanych liści bazylii do torebki plastikowej lub szklanej miski z pokrywką. Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Gorącą bazylię wrzucić do blendera. Dodać ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia, ¼ szklanki zimnej wody, ¼ szklanki tartego parmezanu, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zmiksować na gładkie puree. (Można też dodać około ½ szklanki pokrojonej w małą kostkę sera gruyere i dokładnie wymieszać.) Podawać z cienkimi tostami, chipsami pszennymi lub ziemniaczanymi. Dip zachowuje jaskrawozieloną barwę. Można przez kilka dni przechowywać go w lodówce.



© Jacques Pepin



powrót

Podobne przepisy

Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.