Ainsley Harriot

Dip z bakłażana


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Dip z bakłażana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 spory bakłażan

sok z połówki cytryny

kilka łyżek oliwy

rozgnieciony ząbek czosnku

szczypta mielonego kminu

łyżeczka posiekanej natki pietruszki

łyżka gęstego jogurtu dobrej jakości (opcjonalnie)

sól

pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Bakłażan ponakłuwać widelcem i opiekać na grillu lub w piekarniku 20-30 minut, aż skórka zmarszczy się, ściemnieje i zacznie odchodzić. Opieczony bakłażan przekroić i łyżką wyjąć upieczony miąższ, przełożyć do moździerza lub miski. Rozetrzeć z oliwą i sokiem z cytryny na pastę, dodać rozgnieciony czosnek, kmin, natkę, ewentualnie jogurt, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mus z bakłażana można podawać np. do opieczonego na grillu chlebka pita.

powrót

Podobne przepisy

Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Hummus z jabłkiem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.