Dip szpinakowo-serowy

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Dip szpinakowo-serowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

chleb:

1 okrągły bochenek chleba

sól i pieprz



dip:

4 plasterki pancetty

2 szklanki startego sera gruyere (500 ml)

1 szklanka startego wędzonego sera raclette (250 ml)

2 łyżki mąki (30 ml)

1 szklanka piwa (250 ml)

1 ząbek czosnku, posiekany

4 szklanki posiekanego świeżego szpinaku (1 litr)

1 łyżeczka pasty sambal oelek (5 ml)

świeżo mielony pieprz

sól



do podania:

pocięte warzywa



Przygotowanie:

Chleb: odcinamy wierzch chleba grubości 2 centymetrów. Ostrym nożem delikatnie wyjmujemy miękisz zostawiając brzeg o szerokości 2 centymetrów tak, aby powstała misa. Wierzch i miękisz kroimy w kostkę. Odkładamy. Dip: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Na patelni, której można używać w piekarniku smażymy pancettę na rumiano. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Na patelnię wrzucamy chleb pokrojony w kostkę, obtaczamy go w tłuszczu z pancetty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut razem z misą z chleba. Pieczemy do zrumienienia. Wyjmujemy, odstawiamy. W dużej misce mieszamy sery z mąką. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. W rondlu podgrzewamy piwo z czosnkiem. Powoli dodajemy sery. Mieszamy, aż się roztopią. Mieszamy ze szpinakiem i pastą sambal. Chleb napełniamy dipem. Pieczemy 15 minut. Podanie: ozdabiamy usmażoną pancettą. Podajemy z warzywami i grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.