Delia  Smith

Dietetyczny deser ze świeżego twarożku


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Dietetyczny deser ze świeżego twarożku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

żelatyna w proszku lub listkach

8 dag cukru

150 mililitrów półtłustego mleka

80 dag świeżego twarożku

esencja waniliowa

 

 

Przygotowanie:


Żelatynę namaczamy przez 5 minut w wodzie. Cukier rozpuszczamy w podgrzanym mleku. Wyciskamy żelatynę, by usunąć nadmiar wody i rzucamy do mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do świeżego twarożku dodajemy esencję waniliową. Wlewamy słodkie mleko z żelatyną i wszystko razem starannie mieszamy. Miseczki napełniamy serową masą, zakrywamy folią i schładzamy. Gdy zastygnie, wykładamy na talerze i podajemy z kompotem z czerwonych owoców – śliwek, wiśni, truskawek lub malin.

powrót

Podobne przepisy

Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.