Nadia G.

Diavoli fritti z dipem z dymki i fenkuła


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Diavoli fritti z dipem z dymki i fenkuła
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Diavoli fritti:

1 szklanka oleju rzepakowego

4 ząbki młodego czosnku, grubo posiekane

4 fileciki anchois, rozgniecione widelcem

9 suszonych chili



Dip z dymki i fenkuła:

6 dymek, posiekanych

½ szklanki posiekanego fenkuła

½ szklanki natki pietruszki o płaskich liściach, drobno posiekanej

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 szklanka śródziemnomorskiego pełnotłustego jogurtu

sok z 1 cytryny

duża szczypta cukru trzcinowego

szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu



Przygotowanie:

Rozgrzej olej w małym rondlu o grubym dnie, aż zacznie dymić. Zdejmij rondel z ognia. Na dużą patelnię wrzuć czosnek oraz pastę anchois i równomiernie rozprowadź składniki. Rozłóż na patelni pojedynczą warstwą suszone papryczki chili. Metalową chochlą ostrożnie zalej papryczki gorącym olejem, aż napęcznieją. Ostrożnie wstrząśnij i przypilnuj, by się nie przypaliły. Połącz w misce: posiekane dymki, fenkuła, natkę pietruszki, śmietanę, jogurt, sok z cytryny, cukier, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz i dobrze wymieszaj.



© Nadia G.





powrót

Podobne przepisy

Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszka z curry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.