Anjum  Anand

Dhokla - placek z ciecierzycy


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Dhokla - placek z ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g jogurtu naturalnego

100 g mąki z ciecierzycy

1-2 zielone papryczki chilli

wypestkowane

0,5 cm korzenia imbiru

obrane

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oleju roślinnego (+ do natłuszczenia formy)

6 łyżek wody

½ łyżeczki kurkumy

sól do smaku

2 łyżeczki cukru

¾ łyżeczki soli owocowej (można zastąpić sodą oczyszczoną)

1 łyżeczka nasion gorczycy

1½ łyżeczki nasion sezamu

12 liści curry

 

 

Przygotowanie:


Rozrobić jogurt z mąką na gładkie ciasto. Zmiksować papryczki, imbir, sok z cytryny, jedną łyżkę oleju i dwie łyżki wody na gładką pastę. Dodać pastę do ciasta, razem z kurkumą, solą i jedną łyżeczką cukru, i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli będzie za gęste, dolać wody. Dodać sól owocową, dokładnie wymieszać i odstawić na 4-5 minut. Wlać wodę do parowara i doprowadzić ją do wrzenia. (Ewentualnie wstawić do dużego garnka odwróconą żaroodporną miskę i nalać wody do połowy jej wysokości. Przykryć garnek pokrywką i doprowadzić wodę do wrzenia.) Wlać ciasto do natłuszczonej formy i wstawić do parowara. Przykryć formę pokrywką i gotować na średnim ogniu 18-20 minut. Wyjęty z ciasta drewniany patyczek powinien być suchy. Rozgrzać na patelni resztę oleju. Dodać nasiona gorczycy i smażyć 20-30 sekund, aż zaczną strzelać. Dodać sezam i liście curry i smażyć jeszcze minutę, aż sezam się zrumieni. Usunąć liście curry. Dodać pozostałe cztery łyżki wody i pozostałą łyżeczkę cukru, i gotować 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści i płyn nabierze konsystencji syropu. Wyłożyć placek na półmisek. Polać syropem, posypać świeżą kolendrą i miąższem kokosa.

powrót

Podobne przepisy

Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapki z pieczarkami i szynką
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.05) fagioli all uceletto
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.05)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Paluszki jarzynowe z dipem jogurtowo-ziołowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.