Dhokla - placek z ciecierzycy

Dhokla - placek z ciecierzycy
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozrobić jogurt z mąką na gładkie ciasto. Zmiksować papryczki, imbir, sok z cytryny, jedną łyżkę oleju i dwie łyżki wody na gładką pastę. Dodać pastę do ciasta, razem z kurkumą, solą i jedną łyżeczką cukru, i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli będzie za gęste, dolać wody. Dodać sól owocową, dokładnie wymieszać i odstawić na 4-5 minut. Wlać wodę do parowara i doprowadzić ją do wrzenia. (Ewentualnie wstawić do dużego garnka odwróconą żaroodporną miskę i nalać wody do połowy jej wysokości. Przykryć garnek pokrywką i doprowadzić wodę do wrzenia.) Wlać ciasto do natłuszczonej formy i wstawić do parowara. Przykryć formę pokrywką i gotować na średnim ogniu 18-20 minut. Wyjęty z ciasta drewniany patyczek powinien być suchy. Rozgrzać na patelni resztę oleju. Dodać nasiona gorczycy i smażyć 20-30 sekund, aż zaczną strzelać. Dodać sezam i liście curry i smażyć jeszcze minutę, aż sezam się zrumieni. Usunąć liście curry. Dodać pozostałe cztery łyżki wody i pozostałą łyżeczkę cukru, i gotować 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści i płyn nabierze konsystencji syropu. Wyłożyć placek na półmisek. Polać syropem, posypać świeżą kolendrą i miąższem kokosa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA