Dhansak z baraniny

Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Dhansak z baraniny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masala: nasiona kolendry

kardamon

papryczki chilli

kora cynamonu

czarny pieprz

nasiona kozieradki

czosnek

świeży imbir

cebula

mielona kolendra

mielony kardamon

kurkuma

baranina

fasola mung

czerwona i brązowa soczewica

dynia

małe bakłażany

świeży szpinak

 

 

Przygotowanie:


Przygotować masalę: nasiona kolendry, nasiona kardamonu, papryczki chilli, korę cynamonu, czarny pieprz i nasiona kozieradki uprażyć na rozgrzanym oleju, a następnie zmielić przyprawy z czosnkiem i imbirem. Zrumienić lekko cebulę, dodać masalę i dokładnie wymieszać. Dodać mieloną kolendrę, szczyptę mielonego cynamonu i kurkumę. Po kilku minutach dodać baraninę i podgrzewać, aż mięso puści sok. Dodać namoczoną przez noc fasolę mung. Dodać czerwoną i brązową soczewicę, również namoczoną przez noc. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i pokrojone w ćwiartki małe bakłażany, dokładnie wszystko wymieszać. Przykryć garnek pokrywką i gotować pół godziny, aż soczewica napęcznieje. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, dodać przesmażony świeży szpinak i podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.