Sophie Dahl

Dhal według Sophii Dahl z ryżem cytrynowo-szafranowym


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Dhal według Sophii Dahl z ryżem cytrynowo-szafranowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 słodkie ziemniaki

olej słonecznikowy

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

garam masala

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

kilka goździków

1 łyżeczka nasion kolendry

½ łyżeczki cynamonu

4 strączki kardamonu

½ łyżeczki kurkumy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Pokrój słodkie ziemniaki wzdłuż na ósemki, wrzuć do garnka z wodą i podgotuj do chwili, aż zaczną mięknąć. Rozgrzej na blasze w piekarniku olej słonecznikowy, a gdy będzie gorący, obtocz w nim kawałki słodkich ziemniaków, dopraw solą i pieprzem, wstaw formę do piekarnika i piecz ziemniaki przez około 20 minut, aż się przypieką i będą chrupiące.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.