Deser z tofu

Deser z tofu
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Desery

Składniki:

  • 30 dag tofu
  • 300 ml mleka sojowego
  • 10 dag cukru light Muscovado
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 szczypta zielonego kardamonu
  • 4 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • garść podprażonych płatków migdałów
  • Sos:
  • 200 ml pulpy z mango
  • 100 ml mleka sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jako pierwszą przygotowujemy jasną część kremowego deseru miksując 20 dag tofu z 6 dag cukru, sporą szczyptą kardamonu i 150 ml mleka sojowego na jednolitą masę. Dodajemy 2 łyżki skrobii kukurydzianej i ponownie miksujemy. Łączymy z sokiem z cytryny i miksujemy ostatni raz. Następnie aby przygotować czekoladową część deseru miksujemy 10 dag tofu z pozostałą ilością cukru, 150 ml mleka sojowego i rozpuszczoną czekoladą na jednolitą masę. Dodajemy 2 łyżki skrobii kukurydzianej i miksujemy jeszcze raz. Wlewamy na przemian obie części deseru do miseczek i gotujemy na parze aż całość się zetnie. Deser podajemy na ciepło lub na zimno polany sosem uzyskanym ze zmiksowania pulpy z mango z mlekiem sojowym. Po wierzchu posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA