Jola Słoma

Deser z tofu


Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

Deser z tofu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

30 dag tofu

300 ml mleka sojowego

10 dag cukru light Muscovado

10 dag gorzkiej czekolady

1 szczypta zielonego kardamonu

4 łyżki skrobii kukurydzianej

1,5 łyżeczki soku z cytryny

garść podprażonych płatków migdałów

Sos:

200 ml pulpy z mango

100 ml mleka sojowego

Przygotowanie:

Jako pierwszą przygotowujemy jasną część kremowego deseru miksując 20 dag tofu z 6 dag cukru, sporą szczyptą kardamonu i 150 ml mleka sojowego na jednolitą masę. Dodajemy 2 łyżki skrobii kukurydzianej i ponownie miksujemy. Łączymy z sokiem z cytryny i miksujemy ostatni raz. Następnie aby przygotować czekoladową część deseru miksujemy 10 dag tofu z pozostałą ilością cukru, 150 ml mleka sojowego i rozpuszczoną czekoladą na jednolitą masę. Dodajemy 2 łyżki skrobii kukurydzianej i miksujemy jeszcze raz. Wlewamy na przemian obie części deseru do miseczek i gotujemy na parze aż całość się zetnie. Deser podajemy na ciepło lub na zimno polany sosem uzyskanym ze zmiksowania pulpy z mango z mlekiem sojowym. Po wierzchu posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.

powrót

Podobne przepisy

Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Letni deser z owoców
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Placek z zielonego groszku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Marchewka z groszkiem cukrowym
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.