Deser z persymony i mleczka kokosowego

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser z persymony i mleczka kokosowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 miękkie dojrzałe persymony hychiya

1 persymona fuyu

3 żółtka

100 g cukru

100 ml mleczka kokosowego

200 ml śmietanki kremówki

 

 

Przygotowanie:


Persymony hychiya obrać i starannie wydrążyć miąższ. Zmiksować na puree i odstawić na bok.
Cukier wsypać do mleczka kokosowego. Wstawić na mały ogień i mieszać, aż cukier się rozpuści. W misce postawionej na garnku z ciepłą wodą ubić żółtka, aż będą puszyste. Wlać mleczko kokosowe w cukrem. Ubijać dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Wstawić do lodówki. Ubić śmietanę. Puree z persymon połączyć z mieszaniną jajeczną. Powoli dodawać do bitej śmietany. Nałożyć do pucharków i wstawić do zamrażalnika co najmniej na godzinę. Przed podaniem obrać persymonę fuyu, pokroić w kostkę i posypać krem. Skropić niewielką ilością miodu.

powrót

Podobne przepisy

Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.