James  Martin

Deser z kremem cytrynowym


Przepis z programu Słodki James (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser z kremem cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kruche herbatniki (o smaku cytrynowym lub zwykłe)

50 ml białego wina

75 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

8 łyżek kremu lemon curd

2 łyżki prażonych wiórków migdałowych

2 gałązki świeżej mięty

 

 

Przygotowanie:


Wsyp pokruszone herbatniki na dno czterech kieliszków do wina lub deserowych pucharków i zwilż połową wina. Utrzyj w misce serek mascarpone, kremówkę oraz cukier puder na gęsty i dość sztywny krem. Wmieszaj pozostałe wino, a następnie delikatnie krem lemon curd, tworząc żółte, wirowe desenie. Nałóż porcje kremu do kieliszków/pucharków i posyp prażonymi wiórkami migdałowymi. Ozdób gałązkami świeżej mięty i podaj natychmiast lub wstaw do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.