Deser z fig i orzechów włoskich

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Deser z fig i orzechów włoskich
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g obsuszonych fig

100g orzechów włoskich

łuskanych

 

 

Przygotowanie:


Natnij każdą figę i włóż w nacięcie orzech. Ułóż nadziewane ciasno figi w naczyniu do zapiekania, najlepiej w takim, które można podać na stół. Wlej wino do rondelka, dodaj cynamon i miód i podgrzewaj na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Zalej ciepłym sosem figi. Włóż deser do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, z jogurtem greckim, lodami waniliowymi, lub bez dodatków.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.