Deser z ciasta filo ze śliwką

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
trudność: łatwe

Deser z ciasta filo ze śliwką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sklarowana kostka masła

ciasto filo (7 płatów)

2 garście posiekanych orzechów włoskich

6 żółtek

500 gram mascarpone

otarta skórka z pomarańczy

sok z limonki

cukier puder (4-5 łyżek)

2 łyzki miodu

śliwki (około 15 sztuk)

nasiona z dwóch torebek kardamonu

sól

 

 

Przygotowanie:


Ciasto filo smarować masłem klarowanym, na co trzeciej warstwie rozsmarować orzechy podduszone w niewielkiej ilości masła. Pociąć na kwadraty, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać mascarpone, skórkę z pomarańczy lekko ubić. Doprawić sokiem z limonki. Schłodzić. Śliwki pozbawić pestek. Na rozgrzaną patelnię wylać miód, dodać śliwki, rozgniecione nasiona kardamonu, chwilę poddusić. Mają tylko nabrać smaku. Na zrumienionych kwadratach ciasta filo układać krem, dekorować śliwkami. Posypać solą.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.