David Gaboriaud

Deser z ciasta filo i sałatki owocowej


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 arkusze ciasta filo

ser twarogowy

skorka z 1 pomarańczy

3 łyżki cukru

olej

 

Sałatka:

2 morele

1 brzoskwinia

1 garść borówek

1 łyżka migdałów

1 kawałek imbiru o grubości 2 cm, pokrojony w julienne (cienka zapałka)

kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Ułóż na stolnicy jeden arkusz ciasta filo. Posmaruj go olejem za pomocą pędzelka.
Połóż drugą warstwę ciasta i posmaruj ją olejem. Ułóż trzeci arkusz i powtórz tę samą czynność.
Wymieszaj twaróg z cukrem i skórką pomarańczy.
Dodaj ser na dolną część ciasta i zwiń w rulonik. Posmaruj rulonik olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do momentu, kiedy się zarumieni.
Pokrój owoce na kawałki. Posiekaj migdały i podpraż je na suchej patelni. Posiekaj świeżą miętę i wymieszaj owoce z imbirem, miętą oraz prażonymi migdałami.
Wyciągnij rulonik z piekarnika i pokrój go w kawałki.
Pokrojone kawałki podawaj z sałatką owocową.

powrót

Podobne przepisy

Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.