Deser tiramisu z malinami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Deser tiramisu z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ser mascarpone 400 g

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru

3 żółtka

150 ml Amaretto

1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 150 ml letniej wody

krążki biszkoptowe wykrojone z upieczonego biszkopta (8 szt.)

400 g świeżych malin (w sezonie zimowym mrożone)

½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietanki – rozpuścić w kąpieli wodnej na polewę

2 łyżki kakao ciemnego

 

 

Przygotowanie:


Żółtka utrzeć na kogel-mogel w misce, potem miskę postawić w kąpieli wodnej i ubijać 5 minut, ostudzić. Śmietankę schłodzić ubić na sztywno. Ser ubić mikserem dodać żółtka i po trochu bitą śmietanę delikatnie mieszając. Na dno pucharka położyć biszkopt namoczony w kawie i Amaretto, posypany kakao. Na środek nałożyć odrobinę serka i wokół maliny. Całość przykryć serkiem. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Całość udekorować serkiem, malinami i polewą czekoladową. Podawać po przygotowaniu.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.