Deser słodki finish - Katarzyna Zadrożna

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser słodki finish - Katarzyna Zadrożna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Spód herbatnikowy:

125 g herbatników

50 g masła



Prażynka:

75 g mlecznej czekolady

85 g pasty orzechowej

55 g prażynki



Mus truskawkowy:

szklanka truskawek (można dodać więcej)

250 ml śmietanki 36%

80 g cukru pudru

6 g żelatyny



Mus miętowy:

250 g mleka

125 g cukru

4 żółtka

pół laska wanilii

1 pęczek świeżej mięty

30 ml likieru miętowego (zielonego)

250 g śmietanki 36 %

8 g żelatyny w płatkach



Do dekoracji:

kilka truskawek

sos truskawkowy



Przygotowanie:

Spód herbatnikowy: Rozkruszone na pył herbatniki połączyć z rozpuszczonym masłem.

Prażynka: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z pastą orzechową i prażynką.

Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować za pomocą blendera. Kilka łyżeczek odłożyć do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno. Zmiksowane truskawki połączyć ze śmietaną i z rozpuszczoną żelatyną.

Mus miętowy: Do miski wlać mleko, dodać cukier, żółtka, przekrojoną laskę wanilii, świeżą miętę. Ustawić na garnku z gorącą wodą i zagęścić do tzw. „próby róży”. Następnie przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Wystudzony krem połączyć z likierem miętowym i rozpuszczoną żelatyną, a na koniec delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.



Składanie deseru:

Deser można podać w wysokim kieliszku bądź złożyć w małych metalowych foremkach (wysokość 5 cm. Na spód deseru wyłożyć masę z herbatników i masła. Następnie wyłożyć warstwę prażynki. Na prażynkę szprycować mus miętowy, następnie mus truskawkowy. Wstawić do lodówki do

schłodzenia i zgęstnienia musów. Udekorować sosem truskawkowym, świeżymi truskawkami i czekoladowymi dekorami (np. listkami).







powrót

Podobne przepisy

Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kasza manna z bananami i bakaliami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.