Deser słodki finish - Julita Zatorska

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Deser słodki finish - Julita Zatorska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spód – ciasto makaronikowe

Mus czekoladowy:

200 g czekolady gorzka 70%

300 ml śmietany 36 %



Mus z marakui:

150 ml pulpy z marakui

150 ml śmietany 36%

1 łyżka cukru pudru

3 listki żelatyny (5 g)

mielone orzechy

kakao

decor żel



Przygotowanie:

Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.



Mus czekoladowy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Ubijamy śmietanę i łączymy z rozpuszczoną czekoladą delikatnie mieszając. Wykładamy na ciasto makaronikowe do połowy foremki. Na mus kruszymy warstwę orzechów.



Mus z marakui:

Pulpę z marakui podgrzewamy. Do miseczki wkładamy żelatynę i zalewamy wodą, odciskamy żelatynę i mieszamy z pulpą, chłodzimy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wszystko delikatnie mieszamy i nakładamy do górnego brzegu foremki. Po zastygnięciu posypujemy wierzch kakaem i przeciągamy decor żelem. Deser dekorujemy według własnej inwencji.



powrót

Podobne przepisy

Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek ze śliwkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.