Deser słodki finish - Anna Poloczek

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser słodki finish - Anna Poloczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód herbatnikowy:

4 herbatniki

łyżka prażynki orzechowej

łyżka kakao

łyżka cukru pudru

masło



Galaretka pomarańczowa:

1 pomarańcza

3 listki żelatyny



Mus czekoladowy:

100 g czekolady gorzkiej 71 %

150 ml śmietanki 36%

2 białka

4 łyżki cukru



Mus pomarańczowy:

100 ml śmietany 36%

sok z pomarańczy

2 listki żelatyny

łyżka wiórek z pomarańczy





Przygotowanie:

Spód herbatnikowy:

Rozgniecione herbatniki, prażynki, kakao, cukier puder i masło łączymy i wykładamy dno pierścienia cukierniczego.



Galaretka pomarańczowa:

Pomarańczę przekrajamy i łyżeczką wyskrobujemy. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy to gotujemy dolewając ½ szklanki wody. Cedzimy.

3 listki żelatyny rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z odcedzonym sokiem z pomarańczy. Odstawiamy żeby trochę stężało.



Mus czekoladowy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy śmietanę. Ubijamy białka z cukrem.

Czekoladę łączymy z ubitą śmietaną i stopniowo dodajemy ubite białka. Wszystko delikatnie mieszamy.



Mus pomarańczowy:

Śmietanę ubijamy z odrobiną soku pomarańczowego i dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę i łyżkę wiórek z pomarańczy.



Do pierścienia cukierniczego wkładamy spód herbatnikowy na to tężejący sok (galaretkę pomarańczową) ok. 0,5 cm. Jak stężeje nakładamy kolejną warstwę czyli mus czekoladowy i następna warstwa to mus pomarańczowy. Na górę kładziemy plaster pomarańczy. Dekorujemy chipsem pomarańczowym i kawałkami czekolady.











powrót

Podobne przepisy

Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.