Delia  Smith

Deser rabarbarowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Deser rabarbarowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo rabarbaru

8 dag cukru

imbir – świeży i w syropie

20 dag naturalnego jogurtu

 

 

Przygotowanie:


Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy na spore kawałki. Dodajemy cukier. Posypujemy łyżeczką świeżego, posiekanego korzenia imbiru. Rabarbar wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Po upieczeniu odlewamy sok, a z rabarbaru robimy w mikserze puree. Rozdrabniając miąższ dodajemy 2 łyżki soku. Połowę rabarbaru dodajemy do jogurtu. Dokładnie mieszamy. Do szklanych, wysokich pucharków nakładamy jaśniejszy mus, a na wierzch – warstwę rabarbarowego puree. Imbir z syropu kroimy na cienkie paseczki i dekorujemy nim deser. Pucharki przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Mus jest najlepszy, gdy mocno go schłodzimy.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.