Anna Olson

Deser lodowy


Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Deser lodowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2 puszki skondensowanego słodzonego mleka

3 szklanki śmietany kremówki

1 szklanka mleka

szczypta soli

4 łyżeczki esencji waniliowej



Wlać mleko skondensowane do rondla o grubym dnie i podgrzewać na średnim ogniu, aż stanie się złotobrązowe (ok. 10-12 minut). Stale mieszać gęstniejącą masę. Gotowy krem karmelowy zdjąć z ognia i mieszając, powoli dodawać na przemian śmietanę i mleko. Posolić i dodać esencję waniliową. Odstawić mieszaninę do całkowitego ostygnięcia i za pomocą maszynki do lodów przygotować deser zgodnie z instrukcją.



Wersja zmodyfikowana



TERRINA Z SOSEM TOFFI



Terrina

dulce de leche

1 szklanka posiekanych prażonych orzechów laskowych



Przygotować dulce de leche zgodnie z przepisem podstawowym. Przełożyć deser lodowy do wyłożonej folią plastykową wąskiej formy keksowej. Zamrozić, a następnie wyjąć z formy, odwinąć folię i obtoczyć lodowy blok w posiekanych orzechach laskowych. Zawinąć z powrotem w folię i ponownie włożyć do zamrażalnika.



Sos toffi

½ szklanki brązowego cukru

2 łyżki śmietany kremówki

1 łyżka syropu kukurydzianego

1 łyżka masła

½ łyżeczka esencji waniliowej



Wszystkie składniki poza wanilią umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż masa zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć sos z ognia, dodać wanilię, ostudzić i schłodzić przed podaniem. Podawać terrinę w plastrach, na talerzach polanych sosem toffi.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.