Deser lodowy bombe glacee

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Deser lodowy bombe glacee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

litr lodów waniliowych dobrej jakości

2 żółtka

55 g cukru

75 ml puree malinowego

3 łyżki likieru malinowego

125 ml gęstej śmietany

 

Przygotowanie:

Wyłożyć formę do chleba folią, wypełnić w 3/4 lodami, nakryć i schłodzić do twardości. Następnie za pomocą noża i łyżki wydrążyć rowek w środku lodów, zachowując wygrzebaną część na później. Rowek ma mieć 3/4 długości foremki i po 2,5 cm od brzegu do ścianki formy. Ponownie zamrozić.
Wziąć metalową bądź szklaną misę. Nalać do garnka wody na kilka cm głębokości i zagotować na wolnym ogniu. W tym czasie utrzeć mikserem w misie żółtka z cukrem, aż staną się jasne i jedwabiste. Dodać puree i likier. Postawić miskę na garnku i ucierać, aż masa zgęstnieje i zwiększy objętość, ok. 10 minut. Powinna mieć konsystencję bitej śmietany. Zdjąć miskę znad pary i wstawić ją do naczynia z lodem. Ubijać do wystudzenia. Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do masy. Wyjąć lody z lodówki i wypełnić rowek masą malinową. Zakryć i odstawić do zamrażalnika do zupełnego zastygnięcia. Zmiękczyć zapas, pozostały po wydrążeniu rowka, i uzupełnić nim foremkę po brzegi. Znów zamrozić.

Serwowanie:
Odkryć formę. Owinąć jej spód ręcznikiem namoczonym w gorącej wodzie i odwrócić do góry nogami. Wytrząsnąć lody. Pokroić je lodem maczanym w gorącej wodzie. Zamrozić w porcjach do chwili podania. Można serwować z gęstym sokiem malinowym.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Lody
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.