Si King

Deser Królowa Śniegu


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser Królowa Śniegu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml kremówki

2 łyżki brandy

1 łyżka miałkiego cukru

1 łyżka pokrojonego drobno kandyzowanego imbiru

1 łyżka syropu z kandyzowanego imbiru

150 g pokruszonych na grube kawałki gotowych bezów

olej arachidowy

do natłuszczenia

 

 

Przygotowanie:


W misce ubić kremówkę na sztywno. Delikatnie wymieszać z brandy, cukrem, kandyzowanym imbirem i syropem z imbiru. Dodać pokruszone bezy, wymieszać. Delikatnie wysmarować olejem formę budyniową o pojemności około 570 ml (lub inne dość wysokie ceramiczne naczynie), nałożyć masę z kremówki z dodatkami. Przykryć formę folią aluminiową, a następnie plastikową formą spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem wstawić formę budyniową na chwilę do gorącej wody, by masa odeszła od ścianek formy. Wyłożyć masę do góry dnem na talerz. Wstawić na 15 minut do lodówki. Podawać posypane tartą gorzką czekoladą lub polane sosem czekoladowym na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.