Delia  Smith

Deser kawowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Deser kawowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

żelatyna

jajka

pełnotłuste mleko

skrobia kukurydziana

6 łyżek kawy rozpuszczalnej

200 ml śmietanki

bita śmietana

 

 

Przygotowanie:


Namaczamy sproszkowaną żelatynę w wodzie i dodajemy ją do kremu z żółtek, pełnotłustego mleka i skrobi kukurydzianej, oraz 6 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Gdy się całkowicie rozpuści, masę przelewamy do miski, studzimy, po czym mieszamy z 200 mililitrami śmietany.
W drugiej misce ubijamy miękką pianę z białek i delikatnie łączymy ją z kremem. Rozlewamy go do wysokich szklanek i odstawiamy na dwie godziny do zastygnięcia, a następnie mocno schładzamy. Przed podaniem krem polewamy syropem kawowym, przyrządzonym z wody, cukru oraz kawy rozpuszczalnej i przybieramy bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.