Bożena Sikoń

Deser jabłkowy z bitą śmietanką i kruszonką herbatnikową


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 18099

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pulpa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

200 g cukru

cynamon

Calvados (do smaku)

 

Dodatki:

300 g śmietanki 36 %

200 g herbatników korzennych pokruszonych

10 herbatników w całości

Przygotowanie:

Jabłka usmażyć z cukrem na pulpę, dodać cynamon i Calvados. Całość zmiksować, aby otrzymać mus jabłkowy. Do kieliszka włożyć herbatnik, 1/3 kieliszka wypełnić musem jabłkowym, następnie bitą śmietanką i pokruszonymi herbatnikami korzennymi.


powrót

Podobne przepisy

Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#rena2002

17.05.2012 09:35


Wolbrom

CYTUJ

Pani Sikon to artystka. jest najlepsza.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.