Bożena Sikoń

Deser czekoladowy zapiekany z serem pleśniowym


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 4)
trudność: łatwe

odsłon: 13302

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Deser:

250 g gorzkiej czekolady (71%)

175 g masła

125 g cukru pudru

5 jajek

75 g mąki

1 ser pleśniowy łagodny dobrze rozpuszczający się przy podgrzewaniu

 

Dodatkowo:

1 słoik gruszek w occie

lody cynamonowe

 

Sos czekoladowy:

150 g cukru

30 g miodu

60 g ciemnego kakao

 

kora cynamonowa do dekoracji

sos truskawkowy do dekoracji (100 g truskawek, 60 g cukru pudru)

Przygotowanie:

Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubić z cukrem (do białości). Gdy masa jest gotowa wymieszać delikatnie z mąką, a następnie połączyć z masłem i czekoladą. Masą napełniać foremki wysmarowane masłem, a w środek wkładać kawałek sera pleśniowego. Piec w temperaturze 200 stopni około 10 min. Ciasto powinno być w środku ,,niedopieczone,,.

Sos czekoladowy:
Zagotować cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrobić z wodą. Gdy syrop osiągnie odpowiednią gęstość wymieszać z kakao i zagotować.

Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć pokrojoną gruszkę z octu, wylać sos czekoladowy i truskawkowy, dołożyć gałkę lodów i ciepły deser.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.