Bożena Sikoń

Deser czekoladowy z karmelizowanymi truskawkami z bazylią i pomarańczami


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki

odsłon: 13755

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Deser:

blaty czekoladowe

mus czekoladowy – szybki

karmelizowane truskawki z pomarańczą i bazylią

 

Blaty:

150 g czekolady deserowej

ok. 100 g startej czekolady deserowej

 

Mus czekoladowy:

200 g czekolady deserowej 53 %

300 g śmietanki 36 %

 

Karmelizowane truskawki:

1 kg świeżych truskawek

2 pomarańcze

bazylia

200 g cukru

Przygotowanie:

Blaty czekoladowe:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w temperaturze około 45 stopni C. Następnie schłodzić ją do temperatury ok. 30 stopni C. Taką temperaturę czekolady można osiągnąć przez dosypywanie startej czekolady. Czekolada schłodzona do odpowiedniej temperatury jest gładka i lekko gęstniejąca, a po zanurzeniu czubka patki/łyżki, po chwili matowieje, a następnie zastyga – nacinana nożem jest plastyczna, a nacięcie jest jednolite. W tym momencie wylać czekoladę na folię i cienko rozsmarować na całej powierzchni. W chwili gdy przy delikatnym dotknięciu palcem powierzchni czekoladowej zostaje on czysty, kroić odpowiednie kształty. Odwrócić do góry nogami podkładając papier i układając na płaskiej powierzchni np. desce do krojenia i przycisnąć drugą deską. Odstawić do lodówki. Po całkowitym zastygnięciu czekolady zdjąć folię, a na blatach czekoladowych szprycować mus czekoladowy.

Mus:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, ubić śmietankę i w dwóch turach dodać ją do czekolady. Wymieszać dokładnie. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i szprycować na blatach czekoladowych kulki jedna obok drugiej.

Truskawki:
Na patelni skarmelizować (na sucho) cukier do jasnobrązowego koloru. Dodać sok i filety z pomarańczy, truskawki – umyte i bez szypułek. Chwilę smażyć do rozpuszczenia grudek cukru, które powstały przy wrzucaniu owoców. Chwilę przed zakończeniem smażenia dorzucić pokrojoną bazylię. Podawać ciepłe z deserem czekoladowym.

powrót

Podobne przepisy

Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.