Deser czekoladowy z amaretto

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Deser czekoladowy z amaretto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml mleka

15 g mąki

30 g miałkiego cukru

1 laska wanilii

80 ml likieru Amaretto

100 g gorzkiej czekolady

50 g niesolonego masła

30 g ciasteczek Amaretti

 

 

Przygotowanie:


Wlać mleko do garnka i podgrzać na małym ogniu. Do średniego rondla wsypać cukier i mąkę, przemieszać trzepaczką. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać nożem ziarenka i dodać do rondla. Wlać trochę mleka i wszystko razem wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać resztę mleka i wymieszać. Dorzucić laskę wanilii. Postawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Wlać likier Amaretto i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Drobno posiekać czekoladę. Zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę i masło i mieszać, aż składniki się połączą. Usunąć laskę wanilii. Przełożyć masę do pucharków. Podawać deser na ciepło lub schłodzony, posypany pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.