Deser cytrynowo-lawendowy

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser cytrynowo-lawendowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Krem:

600 ml śmietany 30-36%

150 g cukru drobnego

1 łyżka kwiatu lawendy

sok z 2 cytryn

 

Ciasteczka:

100 g miękkiego masła

2 łyżeczki kwiatu lawendy lub świeżych kwiatów i listków

50 g cukru drobnego

175 g mąki

Przygotowanie:

Krem:
Śmietanę, cukier i lawendę umieść w rondlu i zagotuj cały czas mieszając, aby łatwiej rozpuścił się cukier. Zmniejsz ogień i gotuj 2-3 minuty często mieszając, żeby śmietana się nie przypaliła.

Zdejmij z ognia i wmieszaj sok z cytryny. Odstaw na 5 minut do przestygnięcia. Przelej do szklanek lub filiżanek, odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym przykryj fiolą spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby krem stężał.

Wyjmij z lodówki na 20 minut przed podaniem.

Ciasteczka:
Ubij w misce masło z lawendą, dzięki temu lawenda łatwiej puści aromat. Dodaj cukier i ubij na jasną, puszystą masę. Widelcem lub drewnianą łyżką wmieszaj mąkę. Może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale ciasto ma być dość zwarte. Wyrób rękami, aż będzie gładkie.

Uformuj z ciasta równy wałek o średnicy ok. 4 cm i owiń pergaminem lub folią spożywczą. Włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny, żeby stwardniał.

Rozgrzej piekarnik do 160°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Rozwiń wałek ciasta. Ostrym, ząbkowanym nożem odkrawaj półcentymetrowe plastry i układaj na blasze zostawiając nieco miejsca do wyrośnięcia. Piecz 15 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Ułóż na kratce do wystygnięcia.

Ciastka można przechowywać kilka dni w szczelnym pojemniku.

Podawaj krem z ciastkami.

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.