Deser cytrynowo-lawendowy

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser cytrynowo-lawendowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Krem:

600 ml śmietany 30-36%

150 g cukru drobnego

1 łyżka kwiatu lawendy

sok z 2 cytryn

 

Ciasteczka:

100 g miękkiego masła

2 łyżeczki kwiatu lawendy lub świeżych kwiatów i listków

50 g cukru drobnego

175 g mąki

Przygotowanie:

Krem:
Śmietanę, cukier i lawendę umieść w rondlu i zagotuj cały czas mieszając, aby łatwiej rozpuścił się cukier. Zmniejsz ogień i gotuj 2-3 minuty często mieszając, żeby śmietana się nie przypaliła.

Zdejmij z ognia i wmieszaj sok z cytryny. Odstaw na 5 minut do przestygnięcia. Przelej do szklanek lub filiżanek, odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym przykryj fiolą spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby krem stężał.

Wyjmij z lodówki na 20 minut przed podaniem.

Ciasteczka:
Ubij w misce masło z lawendą, dzięki temu lawenda łatwiej puści aromat. Dodaj cukier i ubij na jasną, puszystą masę. Widelcem lub drewnianą łyżką wmieszaj mąkę. Może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale ciasto ma być dość zwarte. Wyrób rękami, aż będzie gładkie.

Uformuj z ciasta równy wałek o średnicy ok. 4 cm i owiń pergaminem lub folią spożywczą. Włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny, żeby stwardniał.

Rozgrzej piekarnik do 160°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Rozwiń wałek ciasta. Ostrym, ząbkowanym nożem odkrawaj półcentymetrowe plastry i układaj na blasze zostawiając nieco miejsca do wyrośnięcia. Piecz 15 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Ułóż na kratce do wystygnięcia.

Ciastka można przechowywać kilka dni w szczelnym pojemniku.

Podawaj krem z ciastkami.

powrót

Podobne przepisy

Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Trufle czekoladowo-marcepanowe:
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.