Anna Olson

Daktylowe kwadraty


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Daktylowe kwadraty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny

2/3 szklanki cukru

½ szklanki wody

2 łyżeczki brandy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w rondlu wszystkie składniki i zagotować. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu
do czasu, aż owoce zmiękną (żurawina pęka w czasie gotowania). Zdjąć rondel z ognia i zmiksować na puree. Przetrzeć coulis przez sitko. Jeśli jest zbyt gęste, dolać odrobinę wody. Schłodzić przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.