Dahl

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Dahl
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżeczka oleju z krokosza

posiekana cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

łyżka posiekanych łodyżek kolendry

2 łyżeczki startego imbiru

pół filiżanki pokrojonego w kostkę selera

po łyżeczce mielonego kminu, kurkumy i garam masali

pokrojona w kostkę marchewka

pokrojona w kostkę cukinia

filiżanka pokrojonej w kostkę dyni ze skórką

filiżanka soczewicy

500 ml bulionu jarzynowego

liść limetki kaffir

sól

cytryna

Przygotowanie:

Zeszklić cebulę na oliwie. Dodać czosnek, imbir, marchewkę, cukinię i seler. Podsmażyć przez kilka minut. Dodać przyprawy i dynię. Smażyć, aż przyprawy zaczną przywierać do patelni. Jeśli trzeba, dolać odrobinę wody. Soczewicę zmiksować i przełożyć na patelnię. Wlać bulion i dodać liść limetki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut, aż soczewica zmięknie. Jeśli trzeba, doprawić wszystko solą. Podawać z kolendrą i cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pasternaku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.