Dahl

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Dahl
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżeczka oleju z krokosza

posiekana cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

łyżka posiekanych łodyżek kolendry

2 łyżeczki startego imbiru

pół filiżanki pokrojonego w kostkę selera

po łyżeczce mielonego kminu, kurkumy i garam masali

pokrojona w kostkę marchewka

pokrojona w kostkę cukinia

filiżanka pokrojonej w kostkę dyni ze skórką

filiżanka soczewicy

500 ml bulionu jarzynowego

liść limetki kaffir

sól

cytryna

Przygotowanie:

Zeszklić cebulę na oliwie. Dodać czosnek, imbir, marchewkę, cukinię i seler. Podsmażyć przez kilka minut. Dodać przyprawy i dynię. Smażyć, aż przyprawy zaczną przywierać do patelni. Jeśli trzeba, dolać odrobinę wody. Soczewicę zmiksować i przełożyć na patelnię. Wlać bulion i dodać liść limetki. doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut, aż soczewica zmięknie. Jeśli trzeba, doprawić wszystko solą. Podawać z kolendrą i cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz z barszczu
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa z czerwonej soczewicy z grzankami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa-krem z papryki i jabłek
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.