Kinga Paruzel

Czysta zupa grzybowa


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14551

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 dag suszonych prawdziwków

1,5 l bulionu warzywnego

makaron łazanki

1 łyżka masła

6 łyżek śmietany 18%

10 gałązek rukoli

sól

 

Przygotowanie:

Grzyby najpierw delikatnie przepłucz, a następnie zalej ½ l zimnej wody i odstaw na noc, by się namoczyły. Kolejnego dnia grzyby odcedź przez sitko i pokrój dość drobno. Pozostałą po moczeniu wodę wlej do garnka i dolej bulion warzywny. Pozwalamy zupie gotować się na małym ogniu ok. 1 godziny. Po tym czasie dodaj łyżkę masła i zabiel zupę przygotowaną śmietaną. Na końcu dodaj ugotowany makaron i wlej do miseczek.

powrót

Podobne przepisy

Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.