MENU
Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Czulent

Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:


Składniki
0,5 litra kaszy pęczak
0,5 litra fasoli jasiek
4 ząbki czosnku
2 cebule
3 ziemniaki
2 marchewki
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1,5 - 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1,5 pełnej łyżeczki soli
pół gęsi z tłuszczem lub 4 nogi gęsie z tłuszczem

Przygotowanie
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Obrać cebule, ziemniaki, marchewki i grubo pokroić. Pokroić gęś na duże kawałki. Wszystkie składniki włożyć do brytfanny. Zalać wodą 2 cm powyżej poziomu składników. Szczelnie przykryć. Wstawić do piekarnika nastawionego na 100°C na 24 godziny. W razie konieczności zmniejszyć temperaturę do 80°C. Podawać z kieliszkiem śliwowicy.

© Agnieszka Kręglicka

skomentuj przepis >>