Czosnkowo-ziołowy pstrąg z Hounslow

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Czosnkowo-ziołowy pstrąg z Hounslow
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

3 strączki chili bird's eye

250 ml oliwy extra vergine



Do ryby:

2 duże pstrągi tęczowe

1 główka czosnku

3 cebule łagodnej odmiany

2 gałązki rozmarynu

sól i pieprz



Przygotowanie:

Nasiona kopru włoskiego lekko podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat. Nie powinny się nawet zrumienić. Wraz z papryczkami wsypać do butelki z oliwą i szczelnie zakręcić.

Pół godziny przed pieczeniem rozpalić grill, aby w czasie pieczenia węgiel nie palił się już płomieniem, tylko żarzył. Rybę umyć, również w środku, grubo posiekany czosnek, przekrojone wzdłuż cebule oraz rozmaryn umieścić w jej brzuchu. Obficie posypać solą i pieprzem, skropić oliwą z koprem i chilli i spiąć wykałaczkami. Od zewnątrz rybę posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem. Piec z obu stron, tylko do momentu, kiedy mięso nie jest surowe - skóra powinna być chrupka i złotobrązowa.



Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

powrót

Podobne przepisy

Parowany pstrąg
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.