Nigel Slater

Czosnkowe tosty z kozim serem


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Czosnkowe tosty z kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 główki czosnku

oliwa

2-3 gałązki świeżego tymianku

sól i świeżo mielony pieprz

kozi ser pleśniowy

1 ciabatta albo bagietka

liście sałaty

plastry prosciutto

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 120oC. Włóż całe główki czosnku do żaroodpornego naczynia, polej je oliwą i dopraw tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz przez około godzinę, aż czosnek zmięknie. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek do miseczki. Dolej tyle oliwy, żeby powstała gęsta pasta i dopraw ją do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrój ser na cienkie plastry. Przekrój wzdłuż ciabattę/bagietkę i zapiecz w piekarniku. Posmaruj kromki pastą czosnkową, rozłóż ser na pieczywie i wstaw do piekarnika, żeby ser się stopił. Podawaj tosty z chrupiącą sałatą i plastrami prosciutto.

powrót

Podobne przepisy

Placki makaronowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Wieża z kanapek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.