Marieta  Marecka

Czosnkowa rolada z karkówki wieprzowej


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 9
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Czosnkowa rolada z karkówki wieprzowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,2 kg karkówki wieprzowej

1 główka czosnku

sól

pieprz

rozmaryn świeży

1 łyżeczka majeranku

½ słoiczka dżemu lub konfitury z żurawiny (słodkiej)

mąka

olej

 

Przygotowanie:

Karkówkę wieprzową myjemy, osuszamy i przekrawamy tak, by powstał nam duży płat mięsa.
Do malaksera lub pojemnika blendera wrzucamy obrany i pokrojony drobniej czosnek i sól. Miksujemy na pastę. Rozmaryn bardzo drobno kroimy i wraz z majerankiem dodajemy do pasty.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, środek nacieramy porządnie pastą, zwijamy ciasno i związujemy grubą nicią bawełnianą. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc co lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy olej, roladę obtaczamy w mące i na dużym gazie obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny. Następnie odkrywamy całość i dopiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć 10 minut i kroimy. Podajemy na ciepło do ziemniaków z wody i surówki lub zupełnie wystudzoną kroimy w cienkie plastry i podajemy jako wędlinę z żurawiną.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szybki pieczony kurczak z frytkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.