Marieta  Marecka

Czosnkowa rolada z karkówki wieprzowej


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 9
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Czosnkowa rolada z karkówki wieprzowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,2 kg karkówki wieprzowej

1 główka czosnku

sól

pieprz

rozmaryn świeży

1 łyżeczka majeranku

½ słoiczka dżemu lub konfitury z żurawiny (słodkiej)

mąka

olej

 

Przygotowanie:

Karkówkę wieprzową myjemy, osuszamy i przekrawamy tak, by powstał nam duży płat mięsa.
Do malaksera lub pojemnika blendera wrzucamy obrany i pokrojony drobniej czosnek i sól. Miksujemy na pastę. Rozmaryn bardzo drobno kroimy i wraz z majerankiem dodajemy do pasty.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, środek nacieramy porządnie pastą, zwijamy ciasno i związujemy grubą nicią bawełnianą. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc co lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy olej, roladę obtaczamy w mące i na dużym gazie obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny. Następnie odkrywamy całość i dopiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć 10 minut i kroimy. Podajemy na ciepło do ziemniaków z wody i surówki lub zupełnie wystudzoną kroimy w cienkie plastry i podajemy jako wędlinę z żurawiną.

powrót

Podobne przepisy

Kofty z kminem i czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaczka w malinach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki z grillowanymi warzywami i tortillą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.