Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Czosnek marynowany w oliwie

Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Przetwory Przetwory

Czosnek marynowany w oliwie
odsłon: 16578

składniki i przygotowanie:



Składniki
8 dużych główek czosnku
1 litr oliwy z oliwek
pęczek tymianku
skórka z jednej cytryny
łyżka kolorowego pieprzu

Przygotowanie
Rozdzielić główki czosnku i jeśli jest młody pozostawić go w osłonkach. W innym przypadku czosnek obrać. Do wypieczonych w piekarniku słoików wrzucić przyprawy i ząbki czosnku. Zalać oliwą z oliwek. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Wyłożyć garnek ściereczką, włożyć słoiki i wlać wodę do ¾ wysokości słoików. Pasteryzować, ale nie doprowadzać do zagotowania około 20 minut.

© Maryla Musidłowska

skomentuj przepis >>

#lk14

01.10.2011 17:50


vancouver

CYTUJ

Zrobilem czosnek tak samo jak z przepisu ,i po pasteryzacji oliwa zrobila sie bardzo metna , nie wiem czy to jest dobrze, za ladnie to nie wyglada. Czy z tego cos jeszcze bedzie czy nadaje sie do wyrzucenia. prosze o komentarz.

ursi5

postów: 219

14.09.2011 20:14

CYTUJ

Zrobiłam czosnek wg tego przepisu i w smaku jest beznadziejny. Uważam, że sama oliwa jest konserwantem i nie należy pasteryzować czosnku. Zachowuje wówczas smak i jędrność.