Maryla Musidłowska

Czosnek marynowany w oliwie

Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Czosnek marynowany w oliwie

odsłon: 20673

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


8 dużych główek czosnku
1 litr oliwy z oliwek
pęczek tymianku
skórka z jednej cytryny
łyżka kolorowego pieprzu

Przygotowanie:


Rozdzielić główki czosnku i jeśli jest młody pozostawić go w osłonkach. W innym przypadku czosnek obrać. Do wypieczonych w piekarniku słoików wrzucić przyprawy i ząbki czosnku. Zalać oliwą z oliwek. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Wyłożyć garnek ściereczką, włożyć słoiki i wlać wodę do ¾ wysokości słoików. Pasteryzować, ale nie doprowadzać do zagotowania około 20 minut.

powrót

skomentuj przepis

#lk14

01.10.2011 17:50


vancouver

CYTUJ

Zrobilem czosnek tak samo jak z przepisu ,i po pasteryzacji oliwa zrobila sie bardzo metna , nie wiem czy to jest dobrze, za ladnie to nie wyglada. Czy z tego cos jeszcze bedzie czy nadaje sie do wyrzucenia. prosze o komentarz.

ursi5

postów: 219

14.09.2011 20:14

CYTUJ

Zrobiłam czosnek wg tego przepisu i w smaku jest beznadziejny. Uważam, że sama oliwa jest konserwantem i nie należy pasteryzować czosnku. Zachowuje wówczas smak i jędrność.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.