Maryla Musidłowska

Czosnek marynowany w oliwie


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 25298

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 dużych główek czosnku

1 litr oliwy z oliwek

pęczek tymianku

skórka z jednej cytryny

łyżka kolorowego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Rozdzielić główki czosnku i jeśli jest młody pozostawić go w osłonkach. W innym przypadku czosnek obrać. Do wypieczonych w piekarniku słoików wrzucić przyprawy i ząbki czosnku. Zalać oliwą z oliwek. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Wyłożyć garnek ściereczką, włożyć słoiki i wlać wodę do ¾ wysokości słoików. Pasteryzować, ale nie doprowadzać do zagotowania około 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ogórki małosolne
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Galaretka malinowa z kokosem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Śliwki w occie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Papryka faszerowana fetą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sok z wiśni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#lk14

01.10.2011 17:50


vancouver

CYTUJ

Zrobilem czosnek tak samo jak z przepisu ,i po pasteryzacji oliwa zrobila sie bardzo metna , nie wiem czy to jest dobrze, za ladnie to nie wyglada. Czy z tego cos jeszcze bedzie czy nadaje sie do wyrzucenia. prosze o komentarz.

ursi5

postów: 219

14.09.2011 20:14

CYTUJ

Zrobiłam czosnek wg tego przepisu i w smaku jest beznadziejny. Uważam, że sama oliwa jest konserwantem i nie należy pasteryzować czosnku. Zachowuje wówczas smak i jędrność.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.