Czerwony ryż grubaski

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Czerwony ryż grubaski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

¼ cebuli

posiekanej

1 ząbek czosnku

posiekany

2 szklanki długoziarnistego białego ryżu

4 połówki suszonych pomidorów w oliwie

drobno posiekane

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

3 szklanki bulionu drobiowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać rondel na dość dużym ogniu i wlać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty, aż cebula i czosnek będą szkliste. Dodać ryż, dokładnie wymieszać i smażyć półtorej minuty. Dodać suszone pomidory, przecier i sól. Wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, maksymalnie zwiększyć ogień i doprowadzić bulion do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować około 5 minut. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek pokrywką i gotować około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Gnocchi z ricottą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Banany w cieście
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.