Czerwony okoń morski z zieloną salsą i frijoles

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Czerwony okoń morski z zieloną salsą i frijoles
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Frijoles:

50 g smalcu

2 średnie cebule, pokrojone w średniej wielkości kawałki

1 ząbek czosnku

łodyżki z pęczka kolendry

1 ½ łyżeczki suszonego oregano

2 łyżeczki suszonego epazote (opcjonalnie)

500 g suszonej czarnej fasoli

2 l wody

sól morska w płatkach

ser Wensleydale do podania



Czerwony sos:

3 duże, dojrzałe pomidory, obrane ze skórki

2 suszone chili chipotle, posiekane

2 duże ząbki czosnku

łodyżki z małego pęczka kolendry

½ łyżeczka nasion kminu rzymskiego

sok z 1 pomarańczy

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 ½ łyżki oleju słonecznikowego



Zielony sos:

2 duże lub 4 małe zielone tomatillos, obrane z łupinek

mały pęczek kolendry

½ papryczki jalapeño lub 1 małe zielone chili

sok z 2 limonek

1 łyżeczka oregano

duża szczypta soli morskiej w płatkach

1 łyżka oleju słonecznikowego

½ białej cebuli, drobno posiekanej



Okoń morski:

1 okoń morski o wadze 1,8 kg, oczyszczony z łusek, wypatroszony, rozcięty na płasko z wyciętym kręgosłupem, ale pozostawiony w jednym kawałku

3 łyżki oleju słonecznikowego

sól morska w płatkach

cząstki limonek do podania



Przygotowanie:

Frijoles: W dużym garnku rozgrzać smalec, wrzucić cebulę, czosnek, kolendrę, oregano i epazote. Wymieszać, a kiedy cebula zmięknie, dodać fasolę. Zalać wodą, zagotować i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 2,5 godziny. Przez ostatnie 40 minut gotowania mieszać energicznie, aby płyn zgęstniał i dokładnie połączył się z tłuszczem. Uważać, aby fasola nie przywierała. Jeśli to konieczne dodać więcej wody. Fasola będzie gotowa, kiedy zmięknie a płyn zgęstnieje do konsystencji tłustej śmietanki. Wtedy należy doprawić i podawać w małych miseczka z serem Wensleydale.

Czerwony sos: Wszystkie składniki poza olejem rozdrobnić na gładki sos w robocie kuchennym. Doprawić ½ łyżeczki soli morskiej w płatkach. Olej rozgrzać na niedużej patelni. Kiedy będzie prawie dymił, wlać sos i podgrzewać na dużym ogniu, aby płyn odparował. Po 2-3 minutach zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

Zielony sos: Tomatillos pokroić na kawałki, wrzucić do robota kuchennego. Dodać pozostałe składniki poza olejem i posiekaną cebulą. Zmiksować na gładki sos. Przelać do miski, wmieszać olej i cebulę.

Okoń morski: Dużą patelnię lub blachę ustawić na dużym ogniu. Ryba musi się na niej zmieścić a całość musi wejść pod grill w piekarniku. Rozgrzać grill do jak najwyższej temperatury. Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę natrzeć olejem i doprawić solą. Okonia rozłożyć na płasko, skórą do dołu. Z jednej strony nałożyć grubą warstwę czerwonego sosu. Z drugiej posmarować olejem i doprawić solą. Rybę ostrożnie przełożyć na patelnię lub blachę, skórą do dołu. Smażyć 4-5 minut, aż skóra się zrumieni. Przełożyć rybę razem z naczynie pod grill, ustawiając jak najwyżej. Piec 4-5 minut, aż czerwony sos zacznie się przypalać. Ostrożnie wyjąć i przełożyć na drewnianą deskę. Na pustą stronę rozłożonej ryby nałożyć grubą warstwę zielonego sosu. Podawać z cząstkami limonek.









powrót

Podobne przepisy

Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Mielone kotlety rybne z dereniowym majonezem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba rashad
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Łosoś marynowany w cytrusach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Suflet z sandacza
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.