Roger Mooking

Czerwony lucjan z trawą cytrynową


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Czerwony lucjan z trawą cytrynową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pieczony lucjan z trawą cytrynową:

3 zachowane kawałki trawy cytrynowej z przepisu na sos z żółtych pomidorów (patrz niżej)

1 pęczek szczypioru siedmiolatki, odkrojone białe części, posiekane zielone

4 filety lucjana (140 – 150 g każdy) przekrojone na pół, 2 cm nacięcie w skórze

sos z żółtych pomidorów

2 łyżki oliwy

sól

pieprz



Sos z żółtych pomidorów:

3 łyżki oliwy

1 duża szalotka, drobno pokrojona

3 posiekane ząbki czosnku

3 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione, dolne i górne kawałki odłożone do dania z lucjanem

½ szklanki białego wina

5 ½ szklanek pokrojonych żółtych pomidorów

skórka 1 cytryny

sól



Pieczony lucjan z trawą cytrynową:

Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C (środkowa półka). Rozłóż trawę cytrynową na dnie brytfanny. Ułóż zachowane białe części szczypioru siedmiolatki. Łyżką nałóż sos z pomidorów. Natłuść filety, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż filety na sosie pomidorowym skórką do góry. Włóż posiekane kawałki trawy cytrynowej w nacięcia na skórze. Łyżką nałóż pozostały sos. Piecz, aż lucjan będzie gotowy (ok. 15 min). Udekoruj resztkami szczypioru siedmiolatki.



Sos z żółtych pomidorów:

Podgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, czosnek i łodygi trawy cytrynowej.

Podsmażaj, aż szalotka i czosnek zarumienią się. Odparuj garnek białym winem. Zmniejsz ilość płynu o 2/3 na dużym ogniu (ok.1-2 min). Dodaj pomidory, zamieszaj i duś przez 15 min. Zdejmij z ognia, dodaj skórkę cytryny i dopraw solą.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyczki z tuńczyka z szarmulą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#azja

05.09.2011 10:20


warszawa

CYTUJ

Wypróbowałam przepis - cudowny sos do tej ryby i bardzo prosty. A sama ryba przepyszna, tylko bardzo trudno dostępna i cholernie droga (100 zł/kg). Ale jak już się ją gdzieś zdobędzie to polecam przyrządzić ją z tym właśnie sosem. Naprawdę warto zapłacić więcej za taki smak.

Wypadałoby tylko w przepisie poprawić błędy - jak można podawać pomidory w "szklankach"?! Powinno chyba być 5 i 1/2 pomidora !

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.