Tomasz Jakubiak

Czerwone cebule faszerowane wołowiną z rozmarynem i zapiekane pod serem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 8365

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 czerwone cebule

200 g karkówki wołowej

kilka gałązek posiekanego rozmarynu

1/2 szklanki startego na małych oczkach żółtego sera długodojrzewającego

pieprz

sos:

1/4 szklanki octu balsamicznego

1/2 szklanki czerwonego wina wytrawngo

kilka orzechów włoskich

łyżeczka suszonej ostrej papryki

3 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Ocet wlej do garnuszka, dodaj wino i miód. Wstaw na ogień i gotuj sos aż zgęstnieje.
Mięso zmiel dwukrotnie. Masło rozupuść razem z rozmarynem i dodaj je do zmielonej wołowiny. Całość dopraw dużą ilością pieprzu. Cebule obierz. W cebuli odetniji dupkę i wydrąż środek. Nafaszeruj je mięsem i wstaw każdą do osobnego naczynia żaroodpornego lub do jednej brytfanki. Zalej sosem i piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni. Na 10 min przed wyjęciem posyp cebule startym serem.


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.