Rick Stein

Czerwona pasta curry


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Tropikalne upały Tajlandii i kulinarny sen Dave’a (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Czerwona pasta curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dużych czerwonych papryczek chilli

kawałek korzenia imbiru (ok. 2,5 cm)

2 łodygi trawy cytrynowej

6-8 ząbków czosnku

3 szalotki

1 łyżeczka (5 ml) zmielonych nasion kolendry

1 łyżeczka (5 ml) zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka (5 ml) pasty z krewetek (blachan)

2 łyżeczki (10 ml) sproszkowanej słodkiej papryki

½ łyżeczki (2,5 ml) kurkumy

1 łyżeczka (5 ml) soli

1 łyżka (15 ml) oleju słonecznikowego

 

 

Przygotowanie:


Papryczki chilli i imbir posiekać. Usunąć zewnętrzne twarde liście z trawy cytrynowej i posiekać środek. Obrać i posiekać czosnek i szalotki. Wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować na gładką pastę.

powrót

Podobne przepisy

Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.