Rick Stein

Czerwona pasta curry


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Tropikalne upały Tajlandii i kulinarny sen Dave’a (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Czerwona pasta curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dużych czerwonych papryczek chilli

kawałek korzenia imbiru (ok. 2,5 cm)

2 łodygi trawy cytrynowej

6-8 ząbków czosnku

3 szalotki

1 łyżeczka (5 ml) zmielonych nasion kolendry

1 łyżeczka (5 ml) zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka (5 ml) pasty z krewetek (blachan)

2 łyżeczki (10 ml) sproszkowanej słodkiej papryki

½ łyżeczki (2,5 ml) kurkumy

1 łyżeczka (5 ml) soli

1 łyżka (15 ml) oleju słonecznikowego

 

 

Przygotowanie:


Papryczki chilli i imbir posiekać. Usunąć zewnętrzne twarde liście z trawy cytrynowej i posiekać środek. Obrać i posiekać czosnek i szalotki. Wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować na gładką pastę.

powrót

Podobne przepisy

Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.008) świeża salsa
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.