Czerwona kapusta z jabłkami, przepis Bette

Czerwona kapusta z jabłkami, przepis Bette
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 43)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 5 dag (4 łyżki) masła
  • w kawałkach
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ szklanki wody
  • ⅓ szklanki octu
  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty (ok. 1 kg)
  • bez głąba
  • cienko pokrojonej
  • ¼ szklanki galaretki z czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki miąższu jabłka Granny Smith
  • grubo startego (ok. ½ jabłka)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C. Do naczynia żaroodpornego włożyć masło, cukier, sól, wodę i ocet. Zagotować, mieszać aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodać kapustę, wymieszać. Przykryć, wstawić do piekarnika. Piec do miękkości godzinę i 50 minut. W połowie czasu dobrze wymieszać. Dodać galaretkę i jabłko, wymieszać, przykryć, piec jeszcze 10 minut. Wyjąć, odstawić, może czekać pod przykryciem. Można odgrzewać na wolnym ogniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA