Lucinda Scala  Quinn

Czerwona fasola w stylu nowoorleańskim


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Czerwona fasola w stylu nowoorleańskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju roślinnego

1 cebula

posiekana

2 łodygi selera naciowego

posiekane

3 ząbki czosnku

posiekane

½ czerwonej słodkiej papryki

wypestkowanej i pokrojonej w kostkę

450 g suchej czerwonej fasoli

namoczone przez noc w zimnej wodzie

10 szklanek wody

1 mała golonka wieprzowa

kość od szynki lub kilka plastrów boczku

1 liść laurowy

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżeczki sosu tabasco

2 łyżeczki gruboziarnistej soli

małe kiełbaski andouille

przekrojone wzdłuż na pół i zrumienione na patelni

opcjonalnie (Można je zastąpić inną grubo mieloną i mocno przyprawioną kiełbasą wieprzową.)

biały ryż

do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać duży garnek na silnym ogniu i wlać olej. Dodać cebulę, seler, czosnek i paprykę. Smażyć 11-13 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Odlać fasolę, włożyć ją do garnka, wlać świeżą wodę i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować godzinę bez przykrycia, zbierając pianę, która pojawi się na powierzchni. Dodać golonkę, liść laurowy, tymianek, sos tabasco i sól. Gotować, aż fasola będzie miękka, od pół godziny do godziny (w zależności od wieku fasoli). Można rozgnieść część fasoli łyżką, aby danie miało bardziej kremową konsystencję. Podawać z ryżem i kiełbaskami.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.