Czerwona fasola w stylu nowoorleańskim

Czerwona fasola w stylu nowoorleańskim
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego
  • posiekane
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekane
  • ½ czerwonej słodkiej papryki
  • wypestkowanej i pokrojonej w kostkę
  • 450 g suchej czerwonej fasoli
  • namoczone przez noc w zimnej wodzie
  • 10 szklanek wody
  • 1 mała golonka wieprzowa
  • kość od szynki lub kilka plastrów boczku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki sosu tabasco
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • małe kiełbaski andouille
  • przekrojone wzdłuż na pół i zrumienione na patelni
  • opcjonalnie (Można je zastąpić inną grubo mieloną i mocno przyprawioną kiełbasą wieprzową.)
  • biały ryż
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać duży garnek na silnym ogniu i wlać olej. Dodać cebulę, seler, czosnek i paprykę. Smażyć 11-13 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Odlać fasolę, włożyć ją do garnka, wlać świeżą wodę i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować godzinę bez przykrycia, zbierając pianę, która pojawi się na powierzchni. Dodać golonkę, liść laurowy, tymianek, sos tabasco i sól. Gotować, aż fasola będzie miękka, od pół godziny do godziny (w zależności od wieku fasoli). Można rozgnieść część fasoli łyżką, aby danie miało bardziej kremową konsystencję. Podawać z ryżem i kiełbaskami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA