Czekoladowy tost francuski

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Czekoladowy tost francuski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

240 ml mleka

4 jaja

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki ekstraktu wanilii

2 łyżki kakao

szczypta soli

olej roślinny

4 łyżki masła

8 kromek czerstwego, białego chleba

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o grubym dnie. Mleko wlej do dużej miski, wbij jaja, dodaj cukier, wanilię, kakao i sól. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, a kakao połączy się z pozostałymi składnikami. Wlej nieco oleju na patelnię. Gdy się rozgrzeje, dorzuć 1 łyżkę masła na środek oleju. Zanurzaj po jednej kromce chleba w mleku z dodatkami, żeby wchłonęło płyn. Obie strony powinny być pokryte masą. Gdy masło zacznie się pienić, połóż kromkę i smaż po obu stronach, aż będzie złocistobrązowa. Powtarzaj czynności z pozostałymi kromkami, w razie potrzeby dodając masła i oleju.

powrót

Podobne przepisy

Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Letni deser z owoców
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.