Claire Robinson

Czekoladowy pot de creme


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Czekoladowy pot de creme
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

półtorej miarki śmietany kremówki*

dwa żółtka

¼ miarki cukru*

słodko-gorzka czekolada

dżem wiśniowy

 

 

Przygotowanie:


Śmietankę i cukier podgrzewamy razem z cukrem, uważajmy jednak, żeby nie doprowadzić całości do wrzenia. Czekoladę rozdrabniamy, przekładamy do miseczki i zalewamy rozgrzaną śmietanką, w której rozpuścił się cukier. Całość mieszamy, żeby czekolada się roztopiła. Żółtka rozbijamy trzepaczką i hartujemy przez dodanie łyżki wazowej gorącej czekoladowej masy. Przez cały czas delikatnie ubijamy całość trzepaczką. Zahartowane żółtka łączymy z czekoladową masą. Całość przelewamy do kokilek żaroodpornych. Naczynka wstawiamy do formy o wysokich brzegach i wlewamy do niej gorącą wodę (tak, żeby kokilki były w niej zanurzone do połowy). Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i ostrożnie wstawiamy do niego formę. Pot de creme zapiekamy przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika, odczekujemy 10 minut, wyjmujemy z niej kokilki z kremem i czekamy aż całkowicie wystygną. Następnie przez dwie godziny schładzamy pot de creme w lodówce. Przed podaniem dekorujemy każdą porcję odrobiną dżemu wiśniowego.

powrót

Podobne przepisy

Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

kasia1999

postów: 6

24.08.2012 22:21

CYTUJ

Miarka to 235 ml.

#Mags

29.05.2011 22:52


Warszawa

CYTUJ

Jaką pojemność ma miarka w tym przepisie?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.