Sophie Dahl

Czekoladowy mus z czereśniami w wiśniówce


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Czekoladowy mus z czereśniami w wiśniówce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g świeżych czereśni

1 łyżka miałkiego cukru trzcinowego

1 łyżka wiśniówki

300 ml śmietany kremówki

200 g dobrej gorzkiej czekolady 70%

2 żółtka z dużych jaj od kur z wolnego wybiegu

trochę mlecznej czekolady na wiórki do ozdobienia deseru

 

 

Przygotowanie:


Wydryluj czereśnie. Rozgrzej trochę wody w garnku i rozpuść cukier. Wsyp czereśnie i podgrzewaj 5 minut, aż sok zgęstnieje, a owoce zmiękną. Zdejmij garnek z ognia, dodaj odrobinę wiśniówki i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie roztop czekoladę w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z delikatnie wrzącą wodą. Po stopieniu czekolady dolej śmietanę, wymieszaj, zdejmij miskę z garnka i pozwól zawartości ostygnąć. Ubij widelcem żółtka. Starannie wymieszaj je z czekoladą, aż masa będzie błyszcząca i gładka. Nałóż najpierw czereśnie na dno filiżanek, a następnie powoli nakładaj czekoladowy mus. Przed podaniem każdą porcję ozdób grubymi wiórkami mlecznej czekolady.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.